Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Портал | Сазвежђе З

Портал | Сазвежђе З
ПоРтАл | Сазвежђе З - Да ли је могуће створити једну Имагинарну редакцију! (питање постављено поодавно)

ОДГОВОР је дошао из Страве

ОДГОВОР је дошао из Страве зване Авет Апокалипсе или Четврти Рајх. - "ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА - Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз) "

Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", САЗВЕЖЂА З,

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника позната су само уреднику. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

он, онај, тај

Онај који се има родити
већ постоји у свету
                                                                                        
..
..
ПРОСВЕТА  - сучељавање  -  Горановић -Миленковић


Све неистине Миленковића  27. март 2017. 19:41 |Реаговање: Небојша Горановић, привремени заступник капитала И. П. "Просвета"

 Књижара "Геца Кон",  Фото М.ЛабудовићКњижара "Геца Кон", Фото М.ЛабудовићСРОДНЕ ВЕСТИ
"Просвета" у раљама стечајне мафије?
ПОВОДОМ текста "Просвета у раљама стечајне мафије?", објављеног 26. марта у "Вечерњим новостима", нашој редакцији обратио се Небојша Горановић, привремени заступник капитала И. П. "Просвета". - Без икаквих доказа и чињеница директор Друштва (Драган Миленковић) изнео је низ неистина, патолошких лажи и клевета, којима је циљ да се укаља мој неспорни људски и професионални кредибилитет, а због мог јасног и отвореног неслагања са начином вођења и пословања Друштва. Више од 35 година обављам најзначајније функције у привреди без иједне мрље у каријери - каже Горановић, и додаје: - Свој нерад, нестручност и лоше пословне резултате директор Миленковић покушава да одбрани нападајући друге. Три године производи пословне губитке, не извршава пословне планове, не решава питање залиха, опструише рад привременог заступника капитала. Без нових пословних идеја и квалитетних пословних ангажмана, маргинализовао је Одбор директора, а они мирно посматрају пословно урушавање "Просвете".
Горановић истиче да је тражио и да ће поново тражити од надлежних државних органа да провере све наводе из овог текста и све друге аспекте пословања Друштва.
- Пословни резултати јасно указују да господин Миленковић нема менаџерски потенцијал и у пракси остварене резултате да би могао успешно водити пословање "Просвете". Својом неспособношћу и лошим пословним резултатима води "Просвету" у пословни суноврат, а угрожени су имовина и капитал Друштва. Као врхунац његове привредничке имагинације и визије стоји затварање реномиране књижаре "Либеро" чији је некадашњи простор издат у закуп продавници месних производа. У чланку тражи помоћ за реновирање књижаре "Геца Кон" од државе и добротворних организација иако су државни повериоци више од 200 милиона конвертовали у капитал - тврди Горановић. 
У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ
ОДГОВОРНО тврдим да сам своју функцију председника Одбора и привременог заступника капитала вршио у складу са овлашћењима из закона, а мој захтев за исплату накнаде утемељен је на члану 44. Закона о приватизацији и члану 20 УППР-а. Сви остали наводи из чланка који се односе на моју личност су лишени логичког и чињеничног основа. Против директора Миленковића због изнетих неистина и клевета поднећу кривичну пријаву - каже Небојша Горановић.


                                                       _____________
Директор Драган Миленковић
УЗ најгоре могуће квалификације, Небојша Горановић говори о моме раду, а не објашњава зашто као председник Одбора директора "Просвете" своје право није искористио, па ме, током свих ових година, није критиковао, опоменуо, казнио или, једноставно, сменио, што је све уз помоћ још једног члана Одбора директора (до краја септембра 2016) лако могао да учини.
Ово истиче Драган Миленковић, генерални директор "Просвете", реагујући на текст Небојше Горановића, привременог заступника капитала у овој кући, који смо под насловом "Све неистине Миленковића", објавили у јучерашњем броју.
- На положај директора ИП "Просвета" дошао сам путем јавног конкурса, а председник комисије Небојша Горановић одабрао ме је као најбољег између пет кандидата. Записници са састанака Одбора директора се чувају, па је лако утврдити да ни на једном од састанака ни Горановић, нити иједан од три члана одбора (трећи сам ја) није критиковао мој рад, опоменуо ме, казнио, нити предложио моју смену.
Напротив, записници чувају извештаје о повећањима дневних пазара у књижарама од мог доласка у ту кућу, као и констатације о значајним делима које сам издао (широј јавности потпуно непознате есеје "О српским писцима" нобеловца Иве Андрића, књигу "Србија на истоку" Светозара Марковића, култне књиге Јована Цвијића, дела руске књижевности и књигу "Нова руска реч Путин" аутора Животе Ивановића).
У тим записницима, Миленковић подсећа да је констатован и његов избор за члана једног од одбора САНУ, ретког не-академика у саставу једног таквог одбора, на предлог академика Драгослава Михаиловића - што је сигурно допринело повратку дела угледа "Просвете".
- Не, Небојша Горановић наставља да тражи исплате надокнаде као заступнику капитала (које му не исплаћујем по савету адвоката - како "Просвету" не бих увео у стечај), а више није сигурно да ли он и даље обавља ту функцију, јер, на мој захтев да презентује решење Министарства привреде, он га не доноси, већ маше старим решењем Агенције за приватизацију (која одавно не постоји) у коме је назив "Просвете" "у реструктурирању" - који више није важећи - истиче Миленковић и закључује:
- Горановић припада групи људи које је изнедрила ова лоша приватизација у Србији, а који су, како је својевремено јавно писано, имали понекад и по седам--осам плаћених функција, које су један другоме буразерски намештали. Њиме и сличнима сигурно ће се бавити државне и независне институције за испитивање корупције, којима смо доставили податке о догађањима у Издавачком предузећу "Просвета".
СОЛИДАРНОСТ СА ЗАПОСЛЕНИМА
КАД сам у фебруару 2014. дошао у "Просвету", Небојша Горановић примао је истовремено бар три прилично висока лична дохотка: као запослен у предузећу "Јавор" из Ивањице, као председник Одбора директора "Просвете" и као члан Одбора директора у "Технохемији" из Београда - па је он пре поседник, а не заступник капитала. Све то време, ја сам, солидаришући се са запосленима у "Просвети", као директор примао минимални лични доходак - онолико колико су добијали и остали радници - каже Миленковић.
Драган Миленковић, генерални директор Издавачког предузећа "Просвета"
ЛеЗ 0010477  
..

Тин Ујевић

Онај који се има родити
већ постоји у свијету:
онај који је надање:
Чин је већ у покрету.

Но ми ћемо га везати
Да нам одговара
за кривицу своје љепоте,
И опет, и њега ће стезати
земља трудна и стара.

И ми ћемо га убити,
само врло полагано,
са истанчаним мукама,
да престане нас љубити,
да укине наша уздања,
да види да је све залуду:
и што смо га чекали,
и што се родио,
и што је хтио,
и што је био,
он,
онај,
тај.

Ми ћемо га изјаловити,
Он ће бити осујећен.
Ми имамо радиум.
Што ће нам воља и ум?
Што ће нам младост?
Што ће нам радост?
Јер ми смо срећни од пизме
и ината.
Ми преживљујемо катаклизме,
али из баре не можемо.
И блато је до врата.

И сваки од нас награду иште
за половичност и рђава дјела,
и нећемо ништа цијела,
чак ни својега пријатеља,
чак ни својега поборника,
ни својега добротвора.

Земља је глуха и спора,
Окорјела земљина кора.

Онај који се има родити
већ постоји на свијету.
Јаг га познам:
Избјегавам га у сусрету,
као да смо на трошном мосту,
јер он на неће водити
нити нас препородити.
Он је жртва у нашем сплету.
Он ће да земљу очара
и себе да разочара
с нама:
он ће бескористан минути,
јер нас истине муче
и јер је прeче јуче (та јама),
с врата ћемо га скинути,
јер је и правда то
а сви смо врло стари:
у нашем тијелу голаћи,
а нашим лицем маске.

(Политика, 6. јануар 1936. године)
ЛеЗ 0010340   

Нема коментара:

Постави коментар

новине друге српске ренесансе стооке васељенске новине будућности ISSN 2334-8704

Појавио се око Спасовдана 2013. године (када су „Заветине“ напуниле тридесет година), НУЛТИ БРОЈ часописа „ЗАВЕТИНЕ+“ који је следбеник свих (временом и кризом) угашених часописа „Заветина“ („Уметности махагонија“, „Заветина“, „Дрво живота“, „Трећа Србија“, „Оркестар СУЗ“...), али и „Српског књижевног гласника“ (пре свега, у општој духовној оријентацији и начину финансирања!). Тај НУЛТИ БРОЈ представља неку врсту атака на машту! Часопис има 192 стране уобичајеног формата (наших брошираних часописа), и завршава се овим редовима: „Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ верује у свет који настаје, у оне који долазе …“ НУЛТИ број је – тематски, у целини посвећен „Сазвежђу ЗАВЕТИНА“ на интернету, тј. светској Мрежи. Број је припремио Управник и одговорни уредник Бела Тукадруз, а уредио заменик уредника Александар Лукић. Од прве до последње странице овог часописа, ко реп паунице, раширио се дух новина српске ренесансе.Стооки дух, васељенских новина будућности... Стооке новине Српске Ренесансе произашле су из тзв. „Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, тј. из оних безбројних и релативно непознатих извора са којих се напаја. ... Штампано у првом броју „ЗАВЕТИНА+“

Часописи ЗАВЕТИНА

Часописи ЗАВЕТИНА
Нераспродати бројеви се још увек могу купити по релативно умереним ценама, по договору

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Да ли сте, можда, погледали?

BEOGRAD,ZAUVEK / Georges Konikovic

BEOGRAD,ZAUVEK / Georges Konikovic
ЛеЗ 0012825 Georges Konikovic: Retke slike Beograda. Iz nase mladosti, BEOGRAD,ZAUVEK. - Pozdrav Dj. NB : Skup nesvrstanih !

Ознаке

000 0001 0002 0003 000703 000737 000750 000752 000770 000773 000792 000799 000961 001298 001300 001326 001398 001399 001406 01581 01808 19 800 19 803 19 845 19 913 19 968 19 974 19 988 19 999 19131 19132 19135 19138 19141 19154 19156 19202 19208 19209 19213 19227 19228 19229 19232 19234 19256 19273 19275 19277 19286 19289 19391 19584 аааа ввв ЛеЗ 0010331 ЛеЗ 0010355 ЛеЗ 0010374 ЛеЗ 0010375 ЛеЗ 0010376 ЛеЗ 0010384 ЛеЗ 0010396 ЛеЗ 0010411 ЛеЗ 0010412 ЛеЗ 0010413 ЛеЗ 0010414 ЛеЗ 0010415 ЛеЗ 0010416 ЛеЗ 0010417 ЛеЗ 0010418 ЛеЗ 0010419 ЛеЗ 0010420 ЛеЗ 0010421 ЛеЗ 0010422 ЛеЗ 0010423 ЛеЗ 0010424 ЛеЗ 0010425 ЛеЗ 0010426 ЛеЗ 0010429 ЛеЗ 0010432 ЛеЗ 0010436 ЛеЗ 0010437 ЛеЗ 0010438 ЛеЗ 0010439 ЛеЗ 0010440 ЛеЗ 0010441 ЛеЗ 0010442 ЛеЗ 0010443 ЛеЗ 0010444 ЛеЗ 0010445 ЛеЗ 0010446 ЛеЗ 0010447 ЛеЗ 0010448 ЛеЗ 0010449 ЛеЗ 0010450 ЛеЗ 0010451 ЛеЗ 0010452 ЛеЗ 0010453 ЛеЗ 0010454 ЛеЗ 0010455 ЛеЗ 0010456 ЛеЗ 0010457 ЛеЗ 0010458 ЛеЗ 0010459 ЛеЗ 0010460 ЛеЗ 0010461 ЛеЗ 0010477 ЛеЗ 0010511 ЛеЗ 0010549 ЛеЗ 0010564 ЛеЗ 0010565 ЛеЗ 0010586 ЛеЗ 0010888 ЛеЗ 0010889 ЛеЗ 0010890 ЛеЗ 0010891 ЛеЗ 0010892 ЛеЗ 0010909 ЛеЗ 0010910 ЛеЗ 0010911 ЛеЗ 0010912 ЛеЗ 0010913 ЛеЗ 0010914 ЛеЗ 0010915 ЛеЗ 0010916 ЛеЗ 0010917 ЛеЗ 0010918 ЛеЗ 0010960 ЛеЗ 0010961 ЛеЗ 0010962 ЛеЗ 0010963 ЛеЗ 0010964 ЛеЗ 0010965 ЛеЗ 0010966 ЛеЗ 0010967 ЛеЗ 0010968 ЛеЗ 0010969 ЛеЗ 0011304 ЛеЗ 0011305 ЛеЗ 0011306 ЛеЗ 0011307 ЛеЗ 0011308 ЛеЗ 0011309 ЛеЗ 0011310 ЛеЗ 0011311 ЛеЗ 0011312 ЛеЗ 0011313 ЛеЗ 0011314 ЛеЗ 0011315 ЛеЗ 0011316 ЛеЗ 0011317 ЛеЗ 0011319 ЛеЗ 0011322 ЛеЗ 0011323 ЛеЗ 0011324 ЛеЗ 0011325 ЛеЗ 0011326 ЛеЗ 0011327 ЛеЗ 0011328 ЛеЗ 0011329 ЛеЗ 0011415 ЛеЗ 0011416 ЛеЗ 0011526 ЛеЗ 0011527 ЛеЗ 0011528 ЛеЗ 0011529 ЛеЗ 0011530 ЛеЗ 0011955 ЛеЗ 0011956 ЛеЗ 0011957 ЛеЗ 0011958 ЛеЗ 0012103 ЛеЗ 0012104 ЛеЗ 0012105 ЛеЗ 0012106 ЛеЗ 0012107 ЛеЗ 0012108 ЛеЗ 0012109 ЛеЗ 0012112 ЛеЗ 0012113 ЛеЗ 0012114 ЛеЗ 0012304 ЛеЗ 0012305 ЛеЗ 0012805 ЛеЗ 0012806 ЛеЗ 0012807 ЛеЗ 0012808 ЛеЗ 0012809 ЛеЗ 0012810 ЛеЗ 0012813 ЛеЗ 0012815 ЛеЗ 0012824 ЛеЗ 0012837 ЛеЗ 0012839 ЛеЗ 0012841 ЛеЗ 0012842 ЛеЗ 0012845 ЛеЗ 0012849 ЛеЗ 0012850 ЛеЗ 0012864 ЛеЗ 0012865 ЛеЗ 0012866 ЛеЗ 0012867 ЛеЗ 0012888 ЛеЗ 0012919 ЛеЗ 0012920 ЛеЗ 0012921 ЛеЗ 0012943 ЛеЗ 0012944 ЛеЗ 0012950 ЛеЗ 0012960 ЛеЗ 0012971 ЛеЗ 0012972 ЛеЗ 0012973 ЛеЗ 0012979 ЛеЗ 0013318 ЛеЗ 0013325 ЛеЗ 0013333 ЛеЗ 0013335 ЛеЗ 0013336 ЛеЗ 0013337 ЛеЗ 0013338 ЛеЗ 0013339 ЛеЗ 0013368 ЛеЗ 0013397 ЛеЗ 0013406 ЛеЗ 0013428 ЛеЗ 0013429 ЛеЗ 0013430 ЛеЗ 0013612 ЛеЗ 0013632 ЛеЗ 0013720 ЛеЗ 0013726 ЛеЗ 0013728 ЛеЗ 0013752 ЛеЗ 0013753 ЛеЗ 0013754 ЛеЗ 0013755 ЛеЗ 0013798 ЛеЗ 0013808 ЛеЗ 0013816 ЛеЗ 0013833 ЛеЗ 0013834 ЛеЗ 0013835 ЛеЗ 0013836 ЛеЗ 0013837 ЛеЗ 0013838 ЛеЗ 0013839 ЛеЗ 0013863 ЛеЗ 0013868 ЛеЗ 0013870 ЛеЗ 0013871 ЛеЗ 0013884 ЛеЗ 0013885 ЛеЗ 0013886 ЛеЗ 0013887 ЛеЗ 0013888 ЛеЗ 0013900 ЛеЗ 0013909 ЛеЗ 0013919 ЛеЗ 0013928 ЛеЗ 0013952 ЛеЗ 0013953 ЛеЗ 0013957 ЛеЗ 0014465 ЛеЗ 0015312 ЛеЗ 0016267 ЛеЗ 0016648 ЛеЗ 0016649 ЛеЗ 0016659 ЛеЗ 0016660 ЛеЗ 0016661 ЛеЗ 0016669 ЛеЗ 0016685 ЛеЗ 0016686 ЛеЗ 0017671 ЛеЗ 0017672 ЛеЗ 0017674 ЛеЗ 0017723 ЛеЗ 0017724 ЛеЗ 0017725 ЛеЗ 0017750 ЛеЗ 0017768 ЛеЗ 0017827 ЛеЗ 0017847 ЛеЗ 0018532 ЛеЗ 0018549

БЛАГО