Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Портал | Сазвежђе З

Портал | Сазвежђе З
ПоРтАл | Сазвежђе З - Да ли је могуће створити једну Имагинарну редакцију! (питање постављено поодавно)

ОДГОВОР је дошао из Страве

ОДГОВОР је дошао из Страве зване Авет Апокалипсе или Четврти Рајх. - "ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА - Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз) "

Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", САЗВЕЖЂА З,

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника позната су само уреднику. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

Са дна поштанског сандучета

Писма
...
...


Sanda Stojanovic  - М. Лукићу  

00:01 сати, 13. nov. 2017.


Zdravo Miroslave,

možda sam ja kao mnogi pesnici u nesporazumu sa samom sobom, zavidim vam što ste u Švedskoj, volim Švedsku zbog Bergmana, Transtremera pa i zbog tenisera (moj sin trenira tenis ), vi ste pomalo kao Crnjanski, volite te severne zemlje ili ste po nuždi tamo, dobre su vam ideje sa sazvežđem zavetine jer poezija je kao voda ima ogromnu snagu bujice, u Srbiji mnogi  misle da te grupice na filološkom fakultetu i par časopisa u Beogradu kroje srpsku poeziju, ali nije tako, poezija kao voda ako ne može da probije na tu njihovu učmalu stranu probiće na drugom mestu, po sajtovima, na internetu, vi ste inovator dok su oni ostali u srednjem veku itd.
Čuvajte se, ima mnogo zlih ljudi među učmalom književnom čaršijom.
Pozdrav Sanda

* *
13. новембар 2017, 10.07


Рекао бих да је тачно то што пишете о неспоразуму. Ја сам овамо због пута на Северни пол, Сведенборга и најуопштеније речено због љубави, лепоте и будућности. Бергман није жив, Транстремер је с ону страну, али шведске брезове шуме, борове и језера којих овамо има на хиљаде су живи и дишу… Имам пријатеље који се труде да ми покажу многе ствари, можда ћу о некима и писати? Погледајте, још увек су отворене, следеће локације: Северци, Бела мануфактура Press, и др. Црњански је пре скоро једног века стигао до Шпицбергена, путовао је другим поводима; ја идем неочекиваним правцем и приближићу се Северном полу, ако Бог да, колико је то могуће. Београдска књижевна чаршија је покушала да ме сакрије, као и низ других писаца „без адресе“, али то је колико смешно толико и апсурдно. Све је у Божјим рукама, и будућност (па и поезије и песника), неће трасирати безбожници, већ неки други нететовирани индивидуалци што се појављују из сасвим неочекиваних праваца. Али и те чаршијске карикатуре су део судбине, изнад којих се позвани од Бога требају уздићи, прелетети као ове гуске у Шведској што лете кроз маглу према југу (претпостављам). Гуске лете на југ, а ја на Север, помислим. Можда је прича о Хиперборејцима, уистину, много друкчија од оне Црњанскове? Можда су наши Стари замишљали Хипербореју много ближе? То јест иза оних планина које су одвајале стару Грчку и унутрашњост Балкана? Вида Црњански се шалила на рачун свога мужа када је реч о познавању старогрчке митологије, историје, и других ствари, што Црњански и сам признаје у једној од својих књига о Хиперборејцима. Поново читам те Црњанскове књиге (књиге седма и осма из шесдесет и шесте), узгред буди речено, књиге које сам понео са собом према оној најсевернијој тачци до које је стигао један српски писац, да ми буду подупирач на том предугом путовању према глечерима и оној поларној светлости, коју треба видети макар једном у животу, како каже један од мојих водича (племенита особа чијим венама тече грофовска крв). Тако вам је то у животу, док вас једни скривају, Други вас откривају! У праву сте што се тиче бујица поезије, ја бих рекао немогућих водопада духа подстакнут једном шведском реком Етран која тече кроз јужну Шведску, на којој је подигнуто осам хидроцентрала и низ воденица; и чија вода на водопадима има боју кафе и незауставиву снагу, али која тече сасвим смирено по равници из језера у језеро, где се смирује и добија можда још већу снагу али и смиреност, па можда никада и не плави баш зато, што је језера смирују? … Свако добро… М. Л.

ЛеЗ 0012819
...

Мирослав Тодоровић - Мирославу Лукићу

Драги имењаче,  ево мало се разведри  и сваким даном смо ближи пролећу. Ја сам и даље на терапији, а за месец и по ће, надам се, бити све у реду. Ми који смо се бавили овим "узалудним послом"  нисмо размишљали да се и очи замарају и троше. Шта смо то урадили, драги пријатељу, и због чега?  Сада смо сатерани у мишју рупу, јер  и они часописи који су излазили више не излазе, или с муком излазе. Зна ли ико зашто, ко нас то духовно  у црну земљу набија? О спонозорима и уметницима писах. Пристајање и на ту врсту "борбе" и самомозахизма. 
И сва наша писанија су као она прича "Трајанов берберин". Вера да ће се наш глас  чути. Знаш и живиш све ово и стога овде стављам тачку. Сам се са собом матор обрачунава, сређујем  и тешим...
Приредих књигу прозе, вероватно ће уз нечије спонзорство изаћи и како написа Недељко "у јадном тиражу и бити раздељена". А књижара  нема,  постојеће ће све више продавати страну робу.
Шаљем ти ово сочињеније у ПДФ да га преко тебе, и ове технике фејс бука,  лансирам до неког радозналца коме је до књиге још стало.
Срдачно, вазда твој имењак из Трешњевице
Мирослав
18. фебруар 2017.

*
 Мирослав Лукић - Мирославу Тодоровићу

Поштовани,

Тодоровићу,
драги Мирославе!

Невесело је писмо твоје са разлогом; хвала на јављању. Разумео сам то о чему пишеш.
И ја сам ових дана стигао до  - у раду на тзв. Енциклопедији ЗАВЕТИНА - 

ЛеЗ 001020  Блез Сандрар. Миодраг Станисављевић Српске новине >>>>

     Подвукао сам бројку 10.208.

   То значи да сам у последњих десетак година, публиковао, учинио планетарно доступним - преко ДЕСЕТ ХИЉАДА чланака, осврта, писама, проза, песама, критика.... итд.  У том огромном броју прилога, има више од стотинак и твојих прилога, више него многих других које сам помагао, јер си ти био упоран, и пун елана, који је својствен тежацима и сељачким синовима. И ја сам - припремајући све то за објаву -  на уштрб свога  стваралаштва - радио против себе и својих очију, али -  требало је то учинити, јер је у српском издаваштву дошло до стварања таквих јазова који се граниче са лудилом и опустошењем. Међутим, од Српске нове године 2017. решио сам да престанем са тим, не сасвим, али да престанем, и да убудуће само повремено публикујем понешто - што сам потражио од неког писца српског или светског.
     Нека се српски писци сналазе без мене како знају и умеју, како су знали и умели.
      Хвала ти на поверењу, и на размени искустава. Погледао сам то што си ми послао. Има доста шт. грешака, које треба исправити. Странице се неке не виде, четири странице, при крају. Међутим, и да се све то поново прегледа - сматрам да је обавезно да се то уради - ја то не бих прихватио за публиковање. Само у најгорем случају, тј. да ти то објавиш макар у 100 или 300 примерака на папиру, могао бих то да унесем, пола године након штампања, у тзв. дигиталну позајмну библиотеку "Сазвежђа З" на пар месеци.
     Ја се ипак надам да ћеш ти наћи или издавача или помоћ за тај твој рукопис, упркос свему.
      Иначе, мени се чини да се српска зима одужила, као и ова магла (створена за лов у мутном), и помисао на пролеће ме радује, због одласка на село, где барем могу нешто да чепркам, урадим што се може, и заборавим на многе мрачне мисли које ме муче (једна од њих је и околност да је изузетно тешко живети и издржавати трочлану породицу у Београду са скромном професорском пензијом, без додатних прихода),  Али ту су и друге, које пролеће и мисао о њему, не може да потисне, само аргатски рад.
    Свако добро,   М. Лукић
    18. фебр. 17.Неочекивана, Писма, затурена 

                                        Zahtev za izmenu

Slavica Garonja  - Бели Тукадрузу (алиас Мирославу Лукићу)  , 5. 12. 16.

Zamolila sam te, Miroslave Lukiću, pre mnogo vremena, pošto si kreirao tekst o meni u Vikipediji, da izmenis fotografiju koju si stavio, i koja ni ne znam odakle ti. Mogu ti reći da si mi naneo više štete nego koristi, i pošto ti imaš pristup u kreiranje, tražim da je smesta ukloniš.Ako to nisi u stanju da učiniš, onda mi daj podatke i način na koji to mogu da uradim sama.
  Slavica Garonja

*
БЕЛА ТУКАДРУЗSlavica Garonja  , 3.2.17.

Госпођо,
чему тај повишени тон?
Ову интернет адресу, узгред буди речено, ја не користим скоро 4
године. На свим локацијама "Сазвежђа З" је моја актуелна интернет
адреса. Пре извесног времена лоши људи су ми хаковали шифру и сајтове
у оквиру ГООГЛа, и то је био повод, да у недостатку актуелне интернет
адресе, потражим ону давно напуштену, тако сам открио твоје писмо, тј.
То није ни писмо него да не дефинишем.
Тако се не разговара ни са мужем у бесу.
Е, сада: да идемо једним редом: први пут чујем за проблем који имаш и
да сам ти нанео некакву штету. Баш смешно. Ја сам поставио пре много
година клицу чланка о теби, имам још увек овлашћење да то радим, али
не радим више, јер не један писац  српски је имао "музичке жеље", када
је реч о уређивању енциклопедијских чланака, а ја за то нисам плаћен,
да испуњавам музичке жеље. Друго, тај чланак о теби није више "клица"
будућег потпунијег чланка, ја не могу бити "аутор", пошто свако ко има
овлашћење, може да му приступи, осим мене.
И да не дужим причу - уклонио сам фотографију која ти се не допада, -
сигурно је она из реда оних фотографија које си ми сама донела једном,
али, гле чуда, или професорске заборавности! Ја тих фотографија више
немам, ни твојих, нити многих других српских писаца, јер су ми - , пре
две године, када су ме опет хаковали, непознати људи, хакери којима
сам не знам због чега на мети био, -  претотели све што сам имао на
тзв. спољној меморији, где сам чувао и мислио да је сигурно место за
чување, не само фотографија и рукописа; где су ми све криминалци на
релацији Панчево- Јоханесбург обрисали, преотели што сам имао на
спољној меморији (према пријави ГООГла), не само све моје, и нарочито
личне фотографије, већ и неколико рукописа, којих сам чувао на тој
спољној меморији...
Али, добро је да си ми написала овакво писмо, хвала. Није потребно да
ми одговараш.
Изабрала си "стил", ја имам о њему став.
Учинио сам што сам могао и није потребна никаква захвалност.
Сматрам да, после овога, нема ни један разлог да ми више комуницирамо.
И саветујем, ти си проф. универз. Пријави се сама на Википедиј
у, као
анонимни чланкописац, па чланак о себи бриши, пиши, уређуј како ти
драго.
Укапирао сам да си се ти наљутила из мене из једне заблуде и незнања,
али то више није важно. То је био разлог да  одговорим.
Иначе, свако добро и нека те Бог чува!
Збогом.


Sa poštovanjem,
Bela  Tukadruz

Уредник ЗАВЕТИНА
ЗАВЕТИНЕ+

____

    * Овим писмима нису потребни било какви коментари, објашњења, исправке. Осим једног: објашњеа зашто сам одговорио на љутито писмо са годином дана закашњења? Објаснио сам, али мислим да је то недовољно. Наиме, почетком те 2016. године преминуо ми је отац, и блиска жена, два драга бића, у неком размаку од пар месеци; и наравно, током читаве те, тужне 2016. године, живео сам или како да кажем, туговао сам и што је природно, врло ретко посећивао то поштанско сандуче у које је стизала пошта, које нисам прегледао, пошто није било актуелно. Толико и само то. Ипак сам одлучио да ово публикујем, јер jе нека врста "огледала", која много боље одражава од било којих других објашњења... (Крајем децембра 2017.)

ЛеЗ 0013930      
Нема коментара:

Постави коментар

новине друге српске ренесансе стооке васељенске новине будућности ISSN 2334-8704

Појавио се око Спасовдана 2013. године (када су „Заветине“ напуниле тридесет година), НУЛТИ БРОЈ часописа „ЗАВЕТИНЕ+“ који је следбеник свих (временом и кризом) угашених часописа „Заветина“ („Уметности махагонија“, „Заветина“, „Дрво живота“, „Трећа Србија“, „Оркестар СУЗ“...), али и „Српског књижевног гласника“ (пре свега, у општој духовној оријентацији и начину финансирања!). Тај НУЛТИ БРОЈ представља неку врсту атака на машту! Часопис има 192 стране уобичајеног формата (наших брошираних часописа), и завршава се овим редовима: „Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ верује у свет који настаје, у оне који долазе …“ НУЛТИ број је – тематски, у целини посвећен „Сазвежђу ЗАВЕТИНА“ на интернету, тј. светској Мрежи. Број је припремио Управник и одговорни уредник Бела Тукадруз, а уредио заменик уредника Александар Лукић. Од прве до последње странице овог часописа, ко реп паунице, раширио се дух новина српске ренесансе.Стооки дух, васељенских новина будућности... Стооке новине Српске Ренесансе произашле су из тзв. „Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, тј. из оних безбројних и релативно непознатих извора са којих се напаја. ... Штампано у првом броју „ЗАВЕТИНА+“

Часописи ЗАВЕТИНА

Часописи ЗАВЕТИНА
Нераспродати бројеви се још увек могу купити по релативно умереним ценама, по договору

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Да ли сте, можда, погледали?

BEOGRAD,ZAUVEK / Georges Konikovic

BEOGRAD,ZAUVEK / Georges Konikovic
ЛеЗ 0012825 Georges Konikovic: Retke slike Beograda. Iz nase mladosti, BEOGRAD,ZAUVEK. - Pozdrav Dj. NB : Skup nesvrstanih !

Ознаке

000 0001 0002 0003 000703 000737 000750 000752 000770 000773 000792 000799 000961 001298 001300 001326 001398 001399 001406 01581 01808 19 800 19 803 19 845 19 913 19 968 19 974 19 988 19 999 19131 19132 19135 19138 19141 19154 19156 19202 19208 19209 19213 19227 19228 19229 19232 19234 19256 19273 19275 19277 19286 19289 19391 19584 аааа ввв ЛеЗ 0010331 ЛеЗ 0010355 ЛеЗ 0010374 ЛеЗ 0010375 ЛеЗ 0010376 ЛеЗ 0010384 ЛеЗ 0010396 ЛеЗ 0010411 ЛеЗ 0010412 ЛеЗ 0010413 ЛеЗ 0010414 ЛеЗ 0010415 ЛеЗ 0010416 ЛеЗ 0010417 ЛеЗ 0010418 ЛеЗ 0010419 ЛеЗ 0010420 ЛеЗ 0010421 ЛеЗ 0010422 ЛеЗ 0010423 ЛеЗ 0010424 ЛеЗ 0010425 ЛеЗ 0010426 ЛеЗ 0010429 ЛеЗ 0010432 ЛеЗ 0010436 ЛеЗ 0010437 ЛеЗ 0010438 ЛеЗ 0010439 ЛеЗ 0010440 ЛеЗ 0010441 ЛеЗ 0010442 ЛеЗ 0010443 ЛеЗ 0010444 ЛеЗ 0010445 ЛеЗ 0010446 ЛеЗ 0010447 ЛеЗ 0010448 ЛеЗ 0010449 ЛеЗ 0010450 ЛеЗ 0010451 ЛеЗ 0010452 ЛеЗ 0010453 ЛеЗ 0010454 ЛеЗ 0010455 ЛеЗ 0010456 ЛеЗ 0010457 ЛеЗ 0010458 ЛеЗ 0010459 ЛеЗ 0010460 ЛеЗ 0010461 ЛеЗ 0010477 ЛеЗ 0010511 ЛеЗ 0010549 ЛеЗ 0010564 ЛеЗ 0010565 ЛеЗ 0010586 ЛеЗ 0010888 ЛеЗ 0010889 ЛеЗ 0010890 ЛеЗ 0010891 ЛеЗ 0010892 ЛеЗ 0010909 ЛеЗ 0010910 ЛеЗ 0010911 ЛеЗ 0010912 ЛеЗ 0010913 ЛеЗ 0010914 ЛеЗ 0010915 ЛеЗ 0010916 ЛеЗ 0010917 ЛеЗ 0010918 ЛеЗ 0010960 ЛеЗ 0010961 ЛеЗ 0010962 ЛеЗ 0010963 ЛеЗ 0010964 ЛеЗ 0010965 ЛеЗ 0010966 ЛеЗ 0010967 ЛеЗ 0010968 ЛеЗ 0010969 ЛеЗ 0011304 ЛеЗ 0011305 ЛеЗ 0011306 ЛеЗ 0011307 ЛеЗ 0011308 ЛеЗ 0011309 ЛеЗ 0011310 ЛеЗ 0011311 ЛеЗ 0011312 ЛеЗ 0011313 ЛеЗ 0011314 ЛеЗ 0011315 ЛеЗ 0011316 ЛеЗ 0011317 ЛеЗ 0011319 ЛеЗ 0011322 ЛеЗ 0011323 ЛеЗ 0011324 ЛеЗ 0011325 ЛеЗ 0011326 ЛеЗ 0011327 ЛеЗ 0011328 ЛеЗ 0011329 ЛеЗ 0011415 ЛеЗ 0011416 ЛеЗ 0011526 ЛеЗ 0011527 ЛеЗ 0011528 ЛеЗ 0011529 ЛеЗ 0011530 ЛеЗ 0011955 ЛеЗ 0011956 ЛеЗ 0011957 ЛеЗ 0011958 ЛеЗ 0012103 ЛеЗ 0012104 ЛеЗ 0012105 ЛеЗ 0012106 ЛеЗ 0012107 ЛеЗ 0012108 ЛеЗ 0012109 ЛеЗ 0012112 ЛеЗ 0012113 ЛеЗ 0012114 ЛеЗ 0012304 ЛеЗ 0012305 ЛеЗ 0012805 ЛеЗ 0012806 ЛеЗ 0012807 ЛеЗ 0012808 ЛеЗ 0012809 ЛеЗ 0012810 ЛеЗ 0012813 ЛеЗ 0012815 ЛеЗ 0012824 ЛеЗ 0012837 ЛеЗ 0012839 ЛеЗ 0012841 ЛеЗ 0012842 ЛеЗ 0012845 ЛеЗ 0012849 ЛеЗ 0012850 ЛеЗ 0012864 ЛеЗ 0012865 ЛеЗ 0012866 ЛеЗ 0012867 ЛеЗ 0012888 ЛеЗ 0012919 ЛеЗ 0012920 ЛеЗ 0012921 ЛеЗ 0012943 ЛеЗ 0012944 ЛеЗ 0012950 ЛеЗ 0012960 ЛеЗ 0012971 ЛеЗ 0012972 ЛеЗ 0012973 ЛеЗ 0012979 ЛеЗ 0013318 ЛеЗ 0013325 ЛеЗ 0013333 ЛеЗ 0013335 ЛеЗ 0013336 ЛеЗ 0013337 ЛеЗ 0013338 ЛеЗ 0013339 ЛеЗ 0013368 ЛеЗ 0013397 ЛеЗ 0013406 ЛеЗ 0013428 ЛеЗ 0013429 ЛеЗ 0013430 ЛеЗ 0013612 ЛеЗ 0013632 ЛеЗ 0013720 ЛеЗ 0013726 ЛеЗ 0013728 ЛеЗ 0013752 ЛеЗ 0013753 ЛеЗ 0013754 ЛеЗ 0013755 ЛеЗ 0013798 ЛеЗ 0013808 ЛеЗ 0013816 ЛеЗ 0013833 ЛеЗ 0013834 ЛеЗ 0013835 ЛеЗ 0013836 ЛеЗ 0013837 ЛеЗ 0013838 ЛеЗ 0013839 ЛеЗ 0013863 ЛеЗ 0013868 ЛеЗ 0013870 ЛеЗ 0013871 ЛеЗ 0013884 ЛеЗ 0013885 ЛеЗ 0013886 ЛеЗ 0013887 ЛеЗ 0013888 ЛеЗ 0013900 ЛеЗ 0013909 ЛеЗ 0013919 ЛеЗ 0013928 ЛеЗ 0013952 ЛеЗ 0013953 ЛеЗ 0013957 ЛеЗ 0014465 ЛеЗ 0015312 ЛеЗ 0016267 ЛеЗ 0016648 ЛеЗ 0016649 ЛеЗ 0016659 ЛеЗ 0016660 ЛеЗ 0016661 ЛеЗ 0016669 ЛеЗ 0016685 ЛеЗ 0016686 ЛеЗ 0017671 ЛеЗ 0017672 ЛеЗ 0017674 ЛеЗ 0017723 ЛеЗ 0017724 ЛеЗ 0017725 ЛеЗ 0017750 ЛеЗ 0017768 ЛеЗ 0017827 ЛеЗ 0017847 ЛеЗ 0018532 ЛеЗ 0018549

БЛАГО