символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Translate

ОДГОВОР је дошао из Страве

ОДГОВОР је дошао из Страве зване Авет Апокалипсе или Четврти Рајх. - "ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА - Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз) "

Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

Портал | Сазвежђе З

Портал | Сазвежђе З
ПоРтАл | Сазвежђе З - Да ли је могуће створити једну Имагинарну редакцију! (питање постављено поодавно)

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", САЗВЕЖЂА З,

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника позната су само уреднику. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

СРБИН

СРБИН
СТАРОСТ речи СРБИН. Преузето са ВК

ВЕСТИ ИЗВАН УЖАС-а


..
..ВИШЕ ПУТА ОШТЕЋЕН И САНИРАН...
БЕЗ УПОТРЕБНЕ ДОЗВОЛЕ

МОСТ Мехмед-паше Соколовића за четири и по века, више пута је разаран и обнављан. Прво забележено оштећење моста било је рушење једног свода у средњем веку. При повлачењу Аустријанаца 1914. разорено је једно окно, а следеће године српска војска приликом напуштања Вишеграда разорила је још једно. У октобру 1943. Немци су минирањем разорили четири стуба са околним сводовима. Детаљна реконструкција моста извршена је у периоду од 1949. до 1952.

- После издавања грађевинске дозволе, Министарству је требало да буде достављен извођачки пројекат и да буде именован Надзорни одбор који ће пратити радове, што никад није учињено. Током 2014. године ТИКА је именовала фирму ЕРБУ за извођаче радова и они су почели да раде без надзора, лиценци и потребног броја инжењера, па су им инспекцијски органи забранили извођење радова. Министарство им је тада изашло у сусрет помажући да региструју пословну јединицу и запосле одређен број стручних људи, тако да су радови могли несметано да почну - нагласила је Голићева.
* Фото: Танјуг / Ап / Амел Ермић
Током прошле године Општина Вишеград је обавестила Министарство о завршетку радова и упутила захтев за издавање употребне дозволе.
- Уз тај захтев они нам нису доставили апсолутно ништа од потребне техничке документације, тако да ни на који начин нисмо могли да издамо употребну дозволу за стару ћуприју - навела је Голићева.
Синиша Шешум, шеф канцеларије Унеска у БиХ, рекао је да је договорено да општина Вишеград и ТИКА доставе сву потребну папирологију како би се формирала комисија која ће утврдити да ли је мост саниран уз потребну документацију.
Начелник вишеградске општине Младен Ђуревић навео је пропусте који су направљени приликом последње реконструкције моста.
- Расвета око моста није постављена на адекватан начин, на самој ћуприји и не ради, од када су извођачи напустили градилиште. Проблем је и одизање корита реке Дрине, чиме је смањена пропусна моћ лукова. Камен који је постављен на газишту моста већ се распада, а требало је да буде постављена калдрма - рекао је Ђуревић.
       = извор: Милица Кусмук | 21. мај 2017. 09:45 
ЛеЗ 0011303    

Нема коментара:

Постави коментар

Да ли сте, можда, погледали?

  • ТРИ ШАКЕ СОЛИ - Једноћ уграби змај најлешшу девојку у селу, и с њом у пећину. Сељани се грдно препадну; нико не смеде прићи змајеву брлогу, а некмоли ...
    Пре 10 месеци
  • НИКЛОТОВА СМРТ - Смрт кнеза Никлота описана је у старим германским хроникама али и у саги о данским краљевима *(Knýtlinga saga)*. Како овај велики ратник није могао б...
    Пре 7 година

БЛАГО