Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Портал | Сазвежђе З

Портал | Сазвежђе З
ПоРтАл | Сазвежђе З - Да ли је могуће створити једну Имагинарну редакцију! (питање постављено поодавно)

ОДГОВОР је дошао из Страве

ОДГОВОР је дошао из Страве зване Авет Апокалипсе или Четврти Рајх. - "ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА - Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз) "

Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", САЗВЕЖЂА З,

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника позната су само уреднику. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

Писци-критичари

..
..


НАРАТИВНИ ЋИЛИМ/И ВИЛОЛЕТЕЈОВИЋ
Ауторка В. Јовић
Виолета Јовић: Пропас’и друге заборављене приче,Медивест, Ниш, 2016.
Вишерука списатељица Виолета Јовић је остварила импозантан опус који садржи бројне  књиге поезије, романе, приповетке…Важи за значајну уметницу,а посебно,на терену књижевности за децу, коју критика прећутно  погрешно поставља на споредни колосек“.
Нова  књига „Пропас’ и друге заборављене приче“   надопуњује циклус дела   писана  на сврљишко- заплањском говору што њеној делу даје особен звук и боју
 Остварена је у најбољој традицији српске реалистичке прозе  која казује о судбинама људи(народа) и простора. Право мајсторство је исказано у сложеној једноставности шехерезадинског причања о животу у сеоском миљеу, портретисању ликова  као и описивању догађаја.
У збирци Пропас’ списатељица наставља да се  бави „животом обичног човека“  у овом времену за шта  инспирацију налази у свом завичају. Испод фабулативне површине је слојевита прича  у којој су ванредно описане судбине бројних ликова. Њена проза (романи и приче) је „крик над судбином српског села“ (М. Миленковић). Онај безгласни  крик који у души носи она и  преостали житељи  села.  Онај што све сабира и који се унутрашњим оком види. И чује. Својевремено је песник  овог краја,Раде Томића написао: ...Папратна полако силази у град, у фабрике. Видео сам многе фабричке раднике и раднице, многе којима је то тешко. Видео једне страшне очи. Не за њих није фабрика, Сељак индустријски радник по психологији остаје сељак . Све њих нешто вуче горе у брда...“
   У овој синтагми страшне очи  је семенка велике теме о  удесу српског сељака и села. Виделе су те страшне, уплашене, очи већ тада обећану „срећну будућност“.    Пуста села, глухоту и безнађе, зарасле стазе и богазе, аветну тишину и судбинску метафизику. Да све јесте да не би било, или је људском уму дато до све/т   види из свог кратковеког бивства. Да само у песми може да опстане, оно што је по, људском поимању, постојало.“
Виолета Јовић (1966) пише како су се празнила села  „Почеше да дооде некакви сас камиони и лимузине  и да сабирају народ  у задругу, да им пуне главе  како су у град фабрике големе, како има да се работи, како ће боље да живе, ће добију плате, станови, пензије…“  „… Поживеше некој време  докле теј фабрике  не опустошише. Понеки дочека и пензију. Каква је да је , али ју има. Млоги  несу. Куде су, Бог ће знаје…“(„Судбина наше, ете каква је“). Ова реченица стоји на почетку ове романескне књиге прича. Она је у дослуху са Томићевим „причама“ о селу.
На крају је пасус  из  роман приче „Пропас’“:  „ …Остало све без послу. Све се фабрике позатварале , остало све што је ошло из села по градови, по улице. Које ће? Видиш ли да се ниједно неће врне да оре и да копа? Свако оће леба без матику. А огладнеје, па мора једе. За комат леба ће почну упадају.Зуби има ни  преглеђују, које има златан да му га ичупу.  Крс из кућу има ни изнесу.  Гадно време, гадно…. Зло доба дошло. Пропас’.
Између ова два међаш описа се одвија драма  села и његових житеља  о чему казују причања Виолете Јовић. Он тка ћилим у чијој основи је тегобан живот проткан најфинијим нитима  које животу дају смисао.  Приповедач Савић каже: „Прича је, пак, нешто без чега живот не би имао смисла. Или би био сиромашнији, ружнији, неподношљивији. Прича је као лек, као мелем. Од нашег живота, углавном паћеничког, ништа не остаје осим приче. Животној патњи прича подарује  готово светачки ореол“.
Виолета потврђује  да тај „светачки ореол“ носе њена казивања.  Поготову када су ликови  њених прича жене, старице оне што су остале да после смрти  мужа чувају кућу. Ова списатељица широких видика   зналачки претаче догађаје у причу.  Она тка наративни ћилим од опоре животне пређе и  људских судбина. Прича уверљиво, зна да издвоји битно  за причу , да „заведе читаоца“ који  ће разумети њене јунаке. Њена поетика  се заснива  на дубоком познавање причалачке пређе, на језику што њеним причањима да је посебност.А језик је као крв и као ваздух. Без њега нестајеш. Прихватајући туђе обичаје, структуру, меандре и небо другог језика, нешто се у теби губи и постаје недоступно, скривено, закључано.(Поручује нам песник Каројан). Језик је душа ових прича, у њему је мирис тла, небо над Мечјим Долом, и оне думе стараца што крај огњишта  причају о животу као да каже Виолета Јовић.
Вук Стефановић Караџић је поручивао: Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, умножавамо и украшавамо, дотле живи народ, може се међусобно споразу-мјевати, не прелива се у други, не пропада...“  Ова сипсатељица   се држи Вуковог начела: Пиши као што говориш и Пиши као што живиш. Пиши собом. Отуда њене медитације о ставралачком кредоу:«...осећам моралну обавезу и одговорност да се постарам да ја бар себе учиним бољом, па да бољом собом мало поправим свет и да укажем макар на неке ствари које су важне и о којима заиста треба да водимо рачуна, уколико желимо да  сачувамо своје национално биће. Језик је једна од најважнијих ствари . Дијалекти српскога језика нису непознавање језика већ његово богатство . Дијалект је украс. Дијалект је дукат. То је нешто што показује колико је леп овај језик и колико речи има за један појам и колико су те речи лепе. Свака искључивост која негира постојање нечег другог јесте незнање. Признавање постојања дијалеката јесте знање и ја сматрам да смо дужни да знамо. Да учимо свакога дана и да поштујемо нечију различитост. Тако, у том смислу, ја већ 40 година пишем на призренско тимочком говору и све је више људи који то признају и познају, којима се то допада…“
Сарамаго каже да језик бира писца, И Виолета је изабрана да наратвни ћилим истка, да и језик буде јунак и носилац њених причања. Венац њених прича има заједничку нит, има поуку због које се прича и одржала, због које је мудра, занимљива, и због чега се памти. И чита.  Чита и зато што је дискретно проткана мудростима и поукама (Совјети здраваго разума) који су со приче и због којих је прича опстала и слушана као усмена и прихвађена као писана.
Отуда је у њеним причам ехо усмених причања, и поука које су трајни бисери. Она је приповедач, „народни учитељ“ што у своју причу вешто утка универзалне вредности које локалном обезбеђују снагу универзанлог искустава, а да при томе, убедљиво дочара боју и особености света о којем пише. А пише срцем:  о Котлобану (размаженом јединцу којег ће девојка  удавача одбити јер „кој не оре и не жње, нема да једе. А кој не може себ да рани , како ће жену и децу.“), пише о Куму (Зај’м), о мудрости старих људи, прича с пуно духа о менталним особеностима свога рода („Млого истине а правда једна“), „Кућа се не раскућује“ је химна животу и вољи за животом из које  Стара Живка поручује:“… докле имам планови, ћу имам и данови… Ћитап је горе негде.“Прича о Мици удовици („Ми ли несмо“), како је „На жену кућа“.  Како  „Свакоме  Бог даде  онолко бреме колко мож да понесе“ („Чугаљ“). У причи „Нећу тато“ је (мон)драма жене  коју су одали (удали)  воље за улавог младожењу. Она се враћа код оца и зато што је отац не прихвата бежи у свет… спознаје да „има право на себ“.  Прича је  упечатљиво остварена  у њој  је неиспричана драма живота о сиромаштву  и обичајима у души младе жене . „Овчарска тојага“, „Камен под груди“ „Недосед“ су уверљива остварења о драматичним батргањима  и животној филозофији где се“живот мери са овчарску тојагу“, где „успомена  душу једе, али жито не жње.“
У причи „Нас ни свети Сава не може да измири“ је разуђена тема о  менатлитету и времену које списитељица вешто  осликава са  снажним пулсацијама живота,  људских карактера и гложења  „окол имања како ће га у гроб однесу. По два метра  свакоме ће је доста“.  Поручује прича:  „Оној што остаје по  човека  је  доброта његова. По њу га памте.“
У причи „Пропас’“ чији  наслов обједињује овај венац прича кроз поступно развијање  фабуле и композициону довршеност је  казивање о човеку који жели да се  врати у Завичај, да њиме  казано: „Мислел сам, кад отидем једанпут у туј пензију коју сви сневају, па  и ја, да си дојдем овде одокле сам и потекал како ов’ј поток што тече из Девицу па у Тимок... Да си живим у мир, у природу, у тишину, да ми поју тичићи и миришу ливадске траве… да се одморим, заборајим све што сам мислел да мог заборавим…“   И причања ове списатељице су као поток у чијем су жубору судбине које она чује и описује.  Као да је описала  повратак у завичај потписника ових редова који је причу у даху прочитао. И док је читао ову сугестивну и романескну прозу каo  да се и сам  пробијао кроз шибље завичајних њива, ишао по зараслим стазама чуо одјеке из књига писаца што су писали о селу и земљи (Буњин, Белов, Распутин… и код нас Џунић, Марков…)  у чијем сазвежђу је и списатељска звезда Виолете Јовић.
Њен јунак,повратник, сe суочава са пустим селом, евоцира слике прошлог времена, пита „Куде штуче живот?  Куде се денуше људи и стока“.  Преко  пропас’и, назив њиве на којој повратник жели да сеје и сади,  прелазе камиони дрвосеча, они што су „напуђени из проплих фирми“ тако да је његов посао узалудан. Кум, кумица, смрт кума све је у овој романескној причи  аутентично дочарано са снажним дамарањима живота и свега што постаје симбол ( Гете: Све што је прошло је симбол).  Кроз причу се прелама судбина српског села, као и судбина радника и „српске индустрије.“  Чудо живота и борбе да се опстане   оличено у  овим причама, кроз описане  догађаје, потврђује моћ приче и  потребе да земаљску човекову драму спознамо кроз судбине оних о којима ова списатељица пише. Јунак „Пропас’и “ се  суочава  са проблемима у здравству, бирокаратијом и  каже: Пропас свуде. Али наставља: „Него глава ме спаси. Позитивна мисал. Ако  си само човек дозволи да из њег завлада пропас  - пропаде“. То је порука ове, по много чему изузетне књиге прича. Она, у овом времену, без праве књижевне критике  неће бити слављена, јер и књижевност која је  окренута од живота и времена је снашла пропас, али ће бити схваћена од читалаца и  оних тумача  што знају зашто прича што  свему даје виши смисао.
Јер, после живота, без обзира какав је био, само прича остаје.
И  изврсна фотографија - прича (Љубице Јовић) на корици: Катанац (кинески) на дрвеним вратима комуницира са прозом „Пропас’и“ и потврђује да слика говори хиљаду речи, дочим  Пропас’ има значење универзалне метафоре што се надноси над људским творевинама. И судбинама.
Борхес поручује да се многи хвале оним што су написали. А он оним што је прочитао. И ја се хвалим што  сам прочитао књигу „Пропас’“ Вилолете Јовић.


Мирослав из Трешњевице
..


Нема коментара:

Постави коментар

новине друге српске ренесансе стооке васељенске новине будућности ISSN 2334-8704

Појавио се око Спасовдана 2013. године (када су „Заветине“ напуниле тридесет година), НУЛТИ БРОЈ часописа „ЗАВЕТИНЕ+“ који је следбеник свих (временом и кризом) угашених часописа „Заветина“ („Уметности махагонија“, „Заветина“, „Дрво живота“, „Трећа Србија“, „Оркестар СУЗ“...), али и „Српског књижевног гласника“ (пре свега, у општој духовној оријентацији и начину финансирања!). Тај НУЛТИ БРОЈ представља неку врсту атака на машту! Часопис има 192 стране уобичајеног формата (наших брошираних часописа), и завршава се овим редовима: „Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ верује у свет који настаје, у оне који долазе …“ НУЛТИ број је – тематски, у целини посвећен „Сазвежђу ЗАВЕТИНА“ на интернету, тј. светској Мрежи. Број је припремио Управник и одговорни уредник Бела Тукадруз, а уредио заменик уредника Александар Лукић. Од прве до последње странице овог часописа, ко реп паунице, раширио се дух новина српске ренесансе.Стооки дух, васељенских новина будућности... Стооке новине Српске Ренесансе произашле су из тзв. „Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, тј. из оних безбројних и релативно непознатих извора са којих се напаја. ... Штампано у првом броју „ЗАВЕТИНА+“

Часописи ЗАВЕТИНА

Часописи ЗАВЕТИНА
Нераспродати бројеви се још увек могу купити по релативно умереним ценама, по договору

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Да ли сте, можда, погледали?

BEOGRAD,ZAUVEK / Georges Konikovic

BEOGRAD,ZAUVEK / Georges Konikovic
ЛеЗ 0012825 Georges Konikovic: Retke slike Beograda. Iz nase mladosti, BEOGRAD,ZAUVEK. - Pozdrav Dj. NB : Skup nesvrstanih !

Ознаке

000 0001 0002 0003 000703 000737 000750 000752 000770 000773 000792 000799 000961 001298 001300 001326 001398 001399 001406 01581 01808 19 800 19 803 19 845 19 913 19 968 19 974 19 988 19 999 19131 19132 19135 19138 19141 19154 19156 19202 19208 19209 19213 19227 19228 19229 19232 19234 19256 19273 19275 19277 19286 19289 19391 19584 аааа ввв ЛеЗ 0010331 ЛеЗ 0010355 ЛеЗ 0010374 ЛеЗ 0010375 ЛеЗ 0010376 ЛеЗ 0010384 ЛеЗ 0010396 ЛеЗ 0010411 ЛеЗ 0010412 ЛеЗ 0010413 ЛеЗ 0010414 ЛеЗ 0010415 ЛеЗ 0010416 ЛеЗ 0010417 ЛеЗ 0010418 ЛеЗ 0010419 ЛеЗ 0010420 ЛеЗ 0010421 ЛеЗ 0010422 ЛеЗ 0010423 ЛеЗ 0010424 ЛеЗ 0010425 ЛеЗ 0010426 ЛеЗ 0010429 ЛеЗ 0010432 ЛеЗ 0010436 ЛеЗ 0010437 ЛеЗ 0010438 ЛеЗ 0010439 ЛеЗ 0010440 ЛеЗ 0010441 ЛеЗ 0010442 ЛеЗ 0010443 ЛеЗ 0010444 ЛеЗ 0010445 ЛеЗ 0010446 ЛеЗ 0010447 ЛеЗ 0010448 ЛеЗ 0010449 ЛеЗ 0010450 ЛеЗ 0010451 ЛеЗ 0010452 ЛеЗ 0010453 ЛеЗ 0010454 ЛеЗ 0010455 ЛеЗ 0010456 ЛеЗ 0010457 ЛеЗ 0010458 ЛеЗ 0010459 ЛеЗ 0010460 ЛеЗ 0010461 ЛеЗ 0010477 ЛеЗ 0010511 ЛеЗ 0010549 ЛеЗ 0010564 ЛеЗ 0010565 ЛеЗ 0010586 ЛеЗ 0010888 ЛеЗ 0010889 ЛеЗ 0010890 ЛеЗ 0010891 ЛеЗ 0010892 ЛеЗ 0010909 ЛеЗ 0010910 ЛеЗ 0010911 ЛеЗ 0010912 ЛеЗ 0010913 ЛеЗ 0010914 ЛеЗ 0010915 ЛеЗ 0010916 ЛеЗ 0010917 ЛеЗ 0010918 ЛеЗ 0010960 ЛеЗ 0010961 ЛеЗ 0010962 ЛеЗ 0010963 ЛеЗ 0010964 ЛеЗ 0010965 ЛеЗ 0010966 ЛеЗ 0010967 ЛеЗ 0010968 ЛеЗ 0010969 ЛеЗ 0011304 ЛеЗ 0011305 ЛеЗ 0011306 ЛеЗ 0011307 ЛеЗ 0011308 ЛеЗ 0011309 ЛеЗ 0011310 ЛеЗ 0011311 ЛеЗ 0011312 ЛеЗ 0011313 ЛеЗ 0011314 ЛеЗ 0011315 ЛеЗ 0011316 ЛеЗ 0011317 ЛеЗ 0011319 ЛеЗ 0011322 ЛеЗ 0011323 ЛеЗ 0011324 ЛеЗ 0011325 ЛеЗ 0011326 ЛеЗ 0011327 ЛеЗ 0011328 ЛеЗ 0011329 ЛеЗ 0011415 ЛеЗ 0011416 ЛеЗ 0011526 ЛеЗ 0011527 ЛеЗ 0011528 ЛеЗ 0011529 ЛеЗ 0011530 ЛеЗ 0011955 ЛеЗ 0011956 ЛеЗ 0011957 ЛеЗ 0011958 ЛеЗ 0012103 ЛеЗ 0012104 ЛеЗ 0012105 ЛеЗ 0012106 ЛеЗ 0012107 ЛеЗ 0012108 ЛеЗ 0012109 ЛеЗ 0012112 ЛеЗ 0012113 ЛеЗ 0012114 ЛеЗ 0012304 ЛеЗ 0012305 ЛеЗ 0012805 ЛеЗ 0012806 ЛеЗ 0012807 ЛеЗ 0012808 ЛеЗ 0012809 ЛеЗ 0012810 ЛеЗ 0012813 ЛеЗ 0012815 ЛеЗ 0012824 ЛеЗ 0012837 ЛеЗ 0012839 ЛеЗ 0012841 ЛеЗ 0012842 ЛеЗ 0012845 ЛеЗ 0012849 ЛеЗ 0012850 ЛеЗ 0012864 ЛеЗ 0012865 ЛеЗ 0012866 ЛеЗ 0012867 ЛеЗ 0012888 ЛеЗ 0012919 ЛеЗ 0012920 ЛеЗ 0012921 ЛеЗ 0012943 ЛеЗ 0012944 ЛеЗ 0012950 ЛеЗ 0012960 ЛеЗ 0012971 ЛеЗ 0012972 ЛеЗ 0012973 ЛеЗ 0012979 ЛеЗ 0013318 ЛеЗ 0013325 ЛеЗ 0013333 ЛеЗ 0013335 ЛеЗ 0013336 ЛеЗ 0013337 ЛеЗ 0013338 ЛеЗ 0013339 ЛеЗ 0013368 ЛеЗ 0013397 ЛеЗ 0013406 ЛеЗ 0013428 ЛеЗ 0013429 ЛеЗ 0013430 ЛеЗ 0013612 ЛеЗ 0013632 ЛеЗ 0013720 ЛеЗ 0013726 ЛеЗ 0013728 ЛеЗ 0013752 ЛеЗ 0013753 ЛеЗ 0013754 ЛеЗ 0013755 ЛеЗ 0013798 ЛеЗ 0013808 ЛеЗ 0013816 ЛеЗ 0013833 ЛеЗ 0013834 ЛеЗ 0013835 ЛеЗ 0013836 ЛеЗ 0013837 ЛеЗ 0013838 ЛеЗ 0013839 ЛеЗ 0013863 ЛеЗ 0013868 ЛеЗ 0013870 ЛеЗ 0013871 ЛеЗ 0013884 ЛеЗ 0013885 ЛеЗ 0013886 ЛеЗ 0013887 ЛеЗ 0013888 ЛеЗ 0013900 ЛеЗ 0013909 ЛеЗ 0013919 ЛеЗ 0013928 ЛеЗ 0013952 ЛеЗ 0013953 ЛеЗ 0013957 ЛеЗ 0014465 ЛеЗ 0015312 ЛеЗ 0016267 ЛеЗ 0016648 ЛеЗ 0016649 ЛеЗ 0016659 ЛеЗ 0016660 ЛеЗ 0016661 ЛеЗ 0016669 ЛеЗ 0016685 ЛеЗ 0016686 ЛеЗ 0017671 ЛеЗ 0017672 ЛеЗ 0017674 ЛеЗ 0017723 ЛеЗ 0017724 ЛеЗ 0017725 ЛеЗ 0017750 ЛеЗ 0017768 ЛеЗ 0017827 ЛеЗ 0017847 ЛеЗ 0018532 ЛеЗ 0018549

БЛАГО