Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Портал | Сазвежђе З

Портал | Сазвежђе З
ПоРтАл | Сазвежђе З - Да ли је могуће створити једну Имагинарну редакцију! (питање постављено поодавно)

ОДГОВОР је дошао из Страве

ОДГОВОР је дошао из Страве зване Авет Апокалипсе или Четврти Рајх. - "ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА - Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз) "

Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", САЗВЕЖЂА З,

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника позната су само уреднику. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

Беседе

Мишљеновац, Доња Мала, Банкери. Кућа у којој је Џонга (син Радише Банкера  бив.) нестајао полако од глади, агоније и алкохола (снимљено ових дана, Звижд. Заветине)

..
..

Онострани бедекер / Владимир Јагличић

(Беседа на вечери одржаној у Крагујевцу, 27. децембра 2016, поводом посмртне збирке песама „Пут кроз шуму  Димитрија Николајевића 1935-2016)

Сећам се да је једном давном приликом Бора Хорват на улици пред очима залепршао новим бројем крагујевачког часописа "Кораци", и да ме питао: "Јеси ли видео Бобине нове стихове?" Нисам знао на кога мисли, јер је, у ретким тренуцима кад му се нешто код њих допадало,Бобом називао и Павићевића и  Николајевића.
А онда ми је изрецитовао Димитријеве нове стихове - оно што је успут прочитао и што је, одмах запамтио:

У нас не мањка чега није,
из ничега се наврши и прелије.

Иако су били у компликовани односима, а то код писаца увек значи исто: да нису до краја признавали оно што овај други ради, из чега су произилазили бројни други неспоразуми, Бора је увек прелазио преко личне нетрпељивости, кад би му се учинило да је дотични у књижевном смислу побрао некакав успех или победу.
Тако и сад. Мени су се стихови такође допали, али сам, одмах, приметио да и у њима Николајевић понавља стару своју ману. Први стих је узорит деветерац, али се други разлио у недогледном правцу, чини се без ауторове намере да помера цезуру. Разуме се, "из ничега се наврши" је одлично, тим пре јер смо сви, овде, у граду, волели песму "Дивља козја крв" америчког песника Филипа Френоа, где песник каже "не губи ко из ничег почне", у чему сам видео далеки зачетак Николајевићевог стиха, али је Бора одмахнуо руком:
- Зар је Димитрије чуо за Френоа!
Опет се досетио да су били у рђавим односима, толико да му је Димитрије, једном приликом добацио "Таквих као ти у сваком граду има педесетак!", што му Бора, заправо, никада није опростио. Признавао је Димитријевим стиховима вредност, али није допуштао да се они пореде са Френоом, док сам ја таква поређења сматрао природном једном ствари.
Нити је таквих као Бора било педесетак у сваком граду, нити сам ја био баш тако сигуран да Димитрије није чуо за Френоа. Уосталом, чуо или не чуо, поменути његови стихови су добијали на уочљивости читалачке везе и добро су стајали - и независни, и поредбено.
Почети из ничег, да би се навршило и прелило, то је умногоме и процена наших живота, исто тако и живота песника који је ове стихове написао.
Јер, ако је негде довршено, навршено и препуњено, онда код Николајевића. Певао је до последњег свог даха, штампао збирку за збирком, више пута самога себе надживевши у поетичком смислу.
Ја сад овде нећу понављати оно што сам већ више пута говорио, о његовим песничким  неосимболистичким почецима, кад је био део првих редова младе српске београдске песничке гарде, о одласку у унутрашњост кад је морао да стиша глас и повуче се у нејасност, ни то не успевши до краја (случај забрањене драме "Генералица" и смењивање са места главног уредника "Корака", почетком седамдесетих), ни до књижевне ренесансе која је уследила у позним његовим годинама, јер бих се на тај начин понављао - ту сте причу од мене већ чули.
Посветићу се посмртној његовој збирци "Пут кроз шуму".
Николајевићева песничка збирка "Пут кроз шуму" коју је припремио за штампу, али чији излазак није дочекао, јесте покушај стварања једног бедекера кроз посмртне пределе човековог путовања. Те пределе Николајевић види као шуму. Шуму, можда, зачарану, можда и непроходну, за коју нам је потребан водич (слутимо да је то песникова покојна супруга Софија), неко кога познајемо и ко ће нас спровести у доброј вери, да не залутамо:

Кад дођем желео бих да ме сачекаш
на првој станици као што сам ја
некада сачекивао тебе.

Но, иако умногоме онострана, и загледана у посмртни свет, ова поезија увек остаје на страни живога човека, фасцинирана људском речју, покретом, делом - животом који је, рекао би сам песник, "непрекидно у надрастању себе и света који није једини и само овде". Управо је ова сигурност и испевала збирку, независно од тематике појединих циклуса, од наоко дескриптивних до наоко љубавних.
Какве су Николајевићеве песме? Оне су, по мом мишљењу двојаке: углавном и најчешће упросечене, што ће рећи на једном одређеном нивоу који је чисто песников, али и ниво националне литературе, као њен типичан репрезент. Већи део Николајевићеве поезије, по мени, показује докле је наша литература стигла на "путу кроз шуму". А онај други, мањи део је - одступање од тог пута, и доноси, у скоро свакој Николајевићевој књизи, неколико песама изузетне вредности. Због првих песама он је типичан српски песник, а због ових других - песник чији најбољи стихови, добро преведени, могу добро стајати и у сваком другом језику или култури.
Као што сам увек имао нешто против просечних и упросечених песама из Николајевићеве продукције - јер сам им признавао индивидуалност, али нисам био задовољан „лествицом“ коју је издигао кад су такве песме у питању, тако сам са радошћу уочавао да у свакој својој песничкој збирци, а поготово у оним завршним, Димитрије Николајевић има песама које се дају само у ретким тренуцима песничког надахнућа и откровења, а које се зарађују мукотрпним радом на сваком стиху, не би ли се почетна идеја довела до оног неопходног склада који нам пружа задовољавајући естетски учинак.
Таквих песама има и у књизи о којој вечерас говоримо, а мени су се понајвише допале две међу њима: "Подне у долу" и "Док мислим на тебе".
У многобројним варијантама и варирањима теме смисла постојања и посмртних мука, почасти и откривења, Николајевић је написао и једну светлу песму у којој непрестано провлачи тему присуства и одсуства, постојања и непостојања, тишине и одјека. Овде је подне, лето, а негде пада киша, веју снези и та је опозиција само увод у питање објављења присуства и неприсуства, на крају песме. "Све је овде. Недостајеш само ти". Тај последњи стих целу песму боји друкчије, пресудношћу. Подне је само повод да се песнички изразе и процене судбинске промене у природи, којима се повинује свако живо биће. Међутим, чему светлост без човека, поготово без оног који је, можда, допуна нашег постојања, и оправдање – снегова и сунца, кише и жеге? Ако ми ти недостајеш, шта ће ми све друго? А мора постојати, јер лепота постоји и без нас.
Много је примера, а мени тренутно падају на памет два песника која су се бавила темом поднева - Леконт де Лил и наш Благоје Баковић. Благоје је, у својој поеми „Подне“, покушао да сагледа свет одозго, сунчевим оком, у његовој светлој непокретности и прожетости светлошћу. А Леконт де Лил је подневу дао убилачку снагу "божанског ништавила", којој не треба да присуствује слаб човек, него онај "изнад и суза и смеха". Он, потом, испуњен тим божанским ннштавилом, може да сиђе у "бедне градове" и тамо однесе поруку о ономе што је доживео.
Ову де Лилову песму сам, одавно већ, препевао, али је нисам објављивао, и сад је тренутак да је се споменемо, поводом Димитријеве, испеване на исту тему:

Подне

Подне, владар лета, шири се над долом,
с небеса се плавих сребрнина пара.
Све је тихо. Ваздух гори низ бреголом
док земља огрће огртач пожара.

Простори без хлада, сунцем сатрвени;
извор питке воде пресахну за стада;
удаљене шуме с ободима сени
почивају тамо где непокрет влада.

Једино пшеница, као златно море
пружајући класје у даљ, снена није.
Мирно чедо свете земље не изгоре:
без страха од сунца, сунчев пехар пије.

Каткад, чујеш уздах душе опрљене,
као шапат класја што би да полети
и краљевски споро лелујање крене
спремно на прашњавом хоризонту мрети.

Недалеко, два-три бика преживају
у трави високој, као иза зида:
гордим и чежњивим очима снивају
неки сан о себи што се не прекида.

Човече, ако те јад, ил радост држи,
док походиш подне у пољима зрачним,
бежи! Природа је пуста, сунце пржи:
ништа ту не бодри, нити тужи за чим.

Ал ако си изнад и суза и смеха,
отурив од себе света бурну власт,
хтео да не прашташ и не знаш коб греха,
да кушаш уморну божанствену сласт,

дођи! Сунце збори речима обредним;
упиј се без краја у плам, над сивилом;
па се врати, потом, градовима бедним,
срца натопљена божјим ништавилом.

Николајевић се, и у оваквим успоредбама, добро држи, јер је поставио питање смисла неољуђене лепоте и снаге. Ако није за човека, вреди ли ишта? И ту се враћамо уводној његовој песми из ове  збирке, последњем стиху из ње који гласи "ја сам те волео, животе, бесмртни". Реч бесмртни одвојена је важним зарезом - није волео свакојак живот, него живот бесмртни. Онај, прожет подневним сунцем, недостижии, једино вредни. Којем, осим човека, ништа друго не недостаје. И ту препознајемо и највреднијег песника Николајевића, ту нам се он отвара као биће које није одустајало од загледаности у светове на које је човек осуђен, којима је проклет или дарован. Наше је неприсуство постало свеприсутност, она нас испуњава свиме, осим срећом срца које је избегло патњу. Морамо се суочити са том чињеницом, са светлошћу прожетим светом у којем неко недостаје, а како ћемо то учинити, нико нас не пита, и свак се мора суочити сам. Ево финала Николајевићеве песме:

Замро тица пој. Биће га довече.
Из трња вири змијски свлак. Жито зри.
Сад од благовања днева ништа прече.
И све је ту. Недостајеш само Ти.

Друга песма, "Док мислим на тебе", почиње сликом сени која је "отишла у нигдину", према којој песник гази завејан снегом "кораком тежим од столећа". Опет се јавља идеја о водичу кроз други свет ("у ствари, твоја сен ме води/у ко зна која све времена"). Такви, узнемирујући стихови служе за шекспировски закључак да "све је био сан збиље, не наше"! Не добијамо разрешницу - куда се песник запутио, ко је сен која га води, он једино тражи одлучност изјашњења: потврду његових зебњи, или коначно порекнуће заблуда у које је био принуђен да поверује. У смислу тачке помешаности светова ова је песма један од, врхунаца Николајевићеве посмртне књиге и њено довољно оправдање.

Али други свет не налазим,
а овај ми притиска плећа.
И снег ме завејава док газим
кораком тежим од столећа.

У ствари, твоја сен ме води
у ко зна која све времена.
Знам, други ће живот да ме роди.
А од овог - ни успомена!

Успеле су песме "Ламент 2" и "По мери сна" које третирају питање болне успомене на ишчезлу младост, уз саркастични утисак да се смрт ваљано брине за остарилог песника

Последње ми дане ко залогаје
без речи броји и намешта јастук мек,
а очи јој ледене из мрака сјаје
док ми додаје чашу воде и лек.

Напокон, нама мора импоновати и пријати песникова потоња храброст да свакоме у лице, на крају, каже шта има, са свешћу да је намирио земаљске дугове и да је дао оно што се има дати, штавише, да је понешто припремио за пут који га чека, после последњег даха. Та свест је чисто песничка:

Зарадио сам и она два сребрњака
за чамџију, да не дрхти туђа кеса.
Кад живот обали приђе, склизне штака
и душу преда за плов у небеса.

Поред ове песничке свести мене је импресионирала и упорност Николајевићева да, штампајући у позним година, збирку за збирком, на хартију отисне све оно што ће више и дуже живети него биолошки пропадљиво тело. То је чиста еманација духа, тежња да се још за живота обезбеди нематеријална сигурност метафизичког сурогата. Живот, то је оно што је највише заокупљало Николајевићеву пажњу и поштовање, али, не заборавимо, уз онај тешки зарез и нељудску реч "бесмртни".
На вест о његовој кончини био сам спреман да кажем неколико реченица на његовој комеморацији, а само дан касније, морао сам бити спреман и на следеће своје стихове, посвећене Димитрију, којима бих и завршио вечерашњи наш сусрет.

Успомени Димитрија Николајевића

(1935-2015)

Отишао је - из старачког дома.
У томе има суровог и страшног.
Ми верујемо, ко у Кополином
„Куму“, да треба друкчије век скроман
свршити: попут Бранда ненадмашног -
са доброћудним смешком, ко одлуком,
са нама ретко доступном топлином -
пасти на земљу у игри с унуком.

То нема везе с уметношћу, али
јесте умеће дубљег сазрцања.
Он не хте после смрти супругине
да живи сам. Јер, живости нам фали,
сусрета, гласа људског што одзвања,
неке од боја палете дугине.

Деца - одавно туђују по свету.
Он - међ људима, ко књига у рафу:
зближе се, али - накратко. Толико
пута ми рече: „Сваке недеље ту
износе неког с ким си пио кафу.
На смрт се као на свагдашњост свикох“.

Ко зна, ко уме, на смрт да се свикне?
Није ли дубља од ње нам дубина?
Зар нас рођењем није вечност такла?
Зар к небу расти свака влат не никне?
Сурова, страшна наша је судбина,
а ми - живимо ко да није таква.

Али је храброст безазлена, дечја,
да ни при крају пута се не суста -
тражити песму као да је вечна
и кад су већ ти земље пуна уста.

ЛеЗ 0010366   

Нема коментара:

Постави коментар

новине друге српске ренесансе стооке васељенске новине будућности ISSN 2334-8704

Појавио се око Спасовдана 2013. године (када су „Заветине“ напуниле тридесет година), НУЛТИ БРОЈ часописа „ЗАВЕТИНЕ+“ који је следбеник свих (временом и кризом) угашених часописа „Заветина“ („Уметности махагонија“, „Заветина“, „Дрво живота“, „Трећа Србија“, „Оркестар СУЗ“...), али и „Српског књижевног гласника“ (пре свега, у општој духовној оријентацији и начину финансирања!). Тај НУЛТИ БРОЈ представља неку врсту атака на машту! Часопис има 192 стране уобичајеног формата (наших брошираних часописа), и завршава се овим редовима: „Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ верује у свет који настаје, у оне који долазе …“ НУЛТИ број је – тематски, у целини посвећен „Сазвежђу ЗАВЕТИНА“ на интернету, тј. светској Мрежи. Број је припремио Управник и одговорни уредник Бела Тукадруз, а уредио заменик уредника Александар Лукић. Од прве до последње странице овог часописа, ко реп паунице, раширио се дух новина српске ренесансе.Стооки дух, васељенских новина будућности... Стооке новине Српске Ренесансе произашле су из тзв. „Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, тј. из оних безбројних и релативно непознатих извора са којих се напаја. ... Штампано у првом броју „ЗАВЕТИНА+“

Часописи ЗАВЕТИНА

Часописи ЗАВЕТИНА
Нераспродати бројеви се још увек могу купити по релативно умереним ценама, по договору

ГЛАВНА КЊИЖАРА "Сазвежђа З"

ГЛАВНА КЊИЖАРА  "Сазвежђа З"
Ради НОН СТОП

Да ли сте, можда, погледали?

BEOGRAD,ZAUVEK / Georges Konikovic

BEOGRAD,ZAUVEK / Georges Konikovic
ЛеЗ 0012825 Georges Konikovic: Retke slike Beograda. Iz nase mladosti, BEOGRAD,ZAUVEK. - Pozdrav Dj. NB : Skup nesvrstanih !

Ознаке

000 0001 0002 0003 000703 000737 000750 000752 000770 000773 000792 000799 000961 001298 001300 001326 001398 001399 001406 01581 01808 19 800 19 803 19 845 19 913 19 968 19 974 19 988 19 999 19131 19132 19135 19138 19141 19154 19156 19202 19208 19209 19213 19227 19228 19229 19232 19234 19256 19273 19275 19277 19286 19289 19391 19584 аааа ввв ЛеЗ 0010331 ЛеЗ 0010355 ЛеЗ 0010374 ЛеЗ 0010375 ЛеЗ 0010376 ЛеЗ 0010384 ЛеЗ 0010396 ЛеЗ 0010411 ЛеЗ 0010412 ЛеЗ 0010413 ЛеЗ 0010414 ЛеЗ 0010415 ЛеЗ 0010416 ЛеЗ 0010417 ЛеЗ 0010418 ЛеЗ 0010419 ЛеЗ 0010420 ЛеЗ 0010421 ЛеЗ 0010422 ЛеЗ 0010423 ЛеЗ 0010424 ЛеЗ 0010425 ЛеЗ 0010426 ЛеЗ 0010429 ЛеЗ 0010432 ЛеЗ 0010436 ЛеЗ 0010437 ЛеЗ 0010438 ЛеЗ 0010439 ЛеЗ 0010440 ЛеЗ 0010441 ЛеЗ 0010442 ЛеЗ 0010443 ЛеЗ 0010444 ЛеЗ 0010445 ЛеЗ 0010446 ЛеЗ 0010447 ЛеЗ 0010448 ЛеЗ 0010449 ЛеЗ 0010450 ЛеЗ 0010451 ЛеЗ 0010452 ЛеЗ 0010453 ЛеЗ 0010454 ЛеЗ 0010455 ЛеЗ 0010456 ЛеЗ 0010457 ЛеЗ 0010458 ЛеЗ 0010459 ЛеЗ 0010460 ЛеЗ 0010461 ЛеЗ 0010477 ЛеЗ 0010511 ЛеЗ 0010549 ЛеЗ 0010564 ЛеЗ 0010565 ЛеЗ 0010586 ЛеЗ 0010888 ЛеЗ 0010889 ЛеЗ 0010890 ЛеЗ 0010891 ЛеЗ 0010892 ЛеЗ 0010909 ЛеЗ 0010910 ЛеЗ 0010911 ЛеЗ 0010912 ЛеЗ 0010913 ЛеЗ 0010914 ЛеЗ 0010915 ЛеЗ 0010916 ЛеЗ 0010917 ЛеЗ 0010918 ЛеЗ 0010960 ЛеЗ 0010961 ЛеЗ 0010962 ЛеЗ 0010963 ЛеЗ 0010964 ЛеЗ 0010965 ЛеЗ 0010966 ЛеЗ 0010967 ЛеЗ 0010968 ЛеЗ 0010969 ЛеЗ 0011304 ЛеЗ 0011305 ЛеЗ 0011306 ЛеЗ 0011307 ЛеЗ 0011308 ЛеЗ 0011309 ЛеЗ 0011310 ЛеЗ 0011311 ЛеЗ 0011312 ЛеЗ 0011313 ЛеЗ 0011314 ЛеЗ 0011315 ЛеЗ 0011316 ЛеЗ 0011317 ЛеЗ 0011319 ЛеЗ 0011322 ЛеЗ 0011323 ЛеЗ 0011324 ЛеЗ 0011325 ЛеЗ 0011326 ЛеЗ 0011327 ЛеЗ 0011328 ЛеЗ 0011329 ЛеЗ 0011415 ЛеЗ 0011416 ЛеЗ 0011526 ЛеЗ 0011527 ЛеЗ 0011528 ЛеЗ 0011529 ЛеЗ 0011530 ЛеЗ 0011955 ЛеЗ 0011956 ЛеЗ 0011957 ЛеЗ 0011958 ЛеЗ 0012103 ЛеЗ 0012104 ЛеЗ 0012105 ЛеЗ 0012106 ЛеЗ 0012107 ЛеЗ 0012108 ЛеЗ 0012109 ЛеЗ 0012112 ЛеЗ 0012113 ЛеЗ 0012114 ЛеЗ 0012304 ЛеЗ 0012305 ЛеЗ 0012805 ЛеЗ 0012806 ЛеЗ 0012807 ЛеЗ 0012808 ЛеЗ 0012809 ЛеЗ 0012810 ЛеЗ 0012813 ЛеЗ 0012815 ЛеЗ 0012824 ЛеЗ 0012837 ЛеЗ 0012839 ЛеЗ 0012841 ЛеЗ 0012842 ЛеЗ 0012845 ЛеЗ 0012849 ЛеЗ 0012850 ЛеЗ 0012864 ЛеЗ 0012865 ЛеЗ 0012866 ЛеЗ 0012867 ЛеЗ 0012888 ЛеЗ 0012919 ЛеЗ 0012920 ЛеЗ 0012921 ЛеЗ 0012943 ЛеЗ 0012944 ЛеЗ 0012950 ЛеЗ 0012960 ЛеЗ 0012971 ЛеЗ 0012972 ЛеЗ 0012973 ЛеЗ 0012979 ЛеЗ 0013318 ЛеЗ 0013325 ЛеЗ 0013333 ЛеЗ 0013335 ЛеЗ 0013336 ЛеЗ 0013337 ЛеЗ 0013338 ЛеЗ 0013339 ЛеЗ 0013368 ЛеЗ 0013397 ЛеЗ 0013406 ЛеЗ 0013428 ЛеЗ 0013429 ЛеЗ 0013430 ЛеЗ 0013612 ЛеЗ 0013632 ЛеЗ 0013720 ЛеЗ 0013726 ЛеЗ 0013728 ЛеЗ 0013752 ЛеЗ 0013753 ЛеЗ 0013754 ЛеЗ 0013755 ЛеЗ 0013798 ЛеЗ 0013808 ЛеЗ 0013816 ЛеЗ 0013833 ЛеЗ 0013834 ЛеЗ 0013835 ЛеЗ 0013836 ЛеЗ 0013837 ЛеЗ 0013838 ЛеЗ 0013839 ЛеЗ 0013863 ЛеЗ 0013868 ЛеЗ 0013870 ЛеЗ 0013871 ЛеЗ 0013884 ЛеЗ 0013885 ЛеЗ 0013886 ЛеЗ 0013887 ЛеЗ 0013888 ЛеЗ 0013900 ЛеЗ 0013909 ЛеЗ 0013919 ЛеЗ 0013928 ЛеЗ 0013952 ЛеЗ 0013953 ЛеЗ 0013957 ЛеЗ 0014465 ЛеЗ 0015312 ЛеЗ 0016267 ЛеЗ 0016648 ЛеЗ 0016649 ЛеЗ 0016659 ЛеЗ 0016660 ЛеЗ 0016661 ЛеЗ 0016669 ЛеЗ 0016685 ЛеЗ 0016686 ЛеЗ 0017671 ЛеЗ 0017672 ЛеЗ 0017674 ЛеЗ 0017723 ЛеЗ 0017724 ЛеЗ 0017725 ЛеЗ 0017750 ЛеЗ 0017768 ЛеЗ 0017827 ЛеЗ 0017847 ЛеЗ 0018532 ЛеЗ 0018549

БЛАГО