Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Портал Сазвежђе З

Портал Сазвежђе З
ПО.РТ.АЛ. - Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз)

ИЗБОР. Имагинарна редакција

Вреди погледати

БЛАГО

четвртак, 23. март 2017.

ПРИРОДНЕ ПОЈАВЕ И СТРАХОТЕ КАО СИГНАЛИ

(....)

13. Сигнали су и туча, и падање звезда, и падање прашине из неба, и навала скакаваца, и змија, и мишева, и разног другог бубиња, као негда у Мисиру. И кроз ове сигнале Свевишњи јавља човјеку шта мисли. Пророк Агеј говори од стране Господа: би вас сушом и градом, али ви се не обратисте к мени, говори Господ (Агеј 2,17; Пс. 78, 48).
14. Понекад су необичне небеске појаве служиле предзнаком. У српској историји остало је запамћено летење звезда, "бијење звезда", уочи српско-бугарског рата. А какве су се прилике јавиле на небу пред Први српски устанак на Турке, најбоље је у песми описао Филип Вишњић:
... Од Трипуна до Ћурђев дана  

Сеаку ноћцу мјесец се ваташе...
Од Ћурђева до Дмитрова дана
Све барјаци крвави идоше
Виш Србије по небу ведроме...
Гром загрми на светога Саву
Усред зиме кад му врјеме није,
Сину муња на Часне Вериге,
Потресе се земља од истока...
Увати се сунце у прољеће
У прољеће на светог Трифуна,
Један данак три пута се вата
И три пута игра на истоку.

Чему је све ово служило као сигнал? Служило је томе -
У Србији земљи д с преврне
И да други настане судија...

      = извор Николај Велимировић СИМВОЛИ И СИГНАЛИ. - Глава 15 / ПРИРОДНЕ ПОЈАВЕ И СТРАХОТЕ КАО СИГНАЛИ.

Нема коментара:

Постави коментар