Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Портал Сазвежђе З

Портал Сазвежђе З
ПО.РТ.АЛ. - Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз)

ИЗБОР. Имагинарна редакција

Вреди погледати

БЛАГО

субота, 04. март 2017.

ЖИВОТИЊЕ КАО СИМБОЛИ

(Неколико примера,из књиге СИМВОЛИ И СИГНАЛИ Светог Владике Николаја Велимировића)


Мирослав из Трешњевице


1. Голуб је символ Духа Светога. Дух Свети чак се и јављао у виду голуба. Тако кад се Господ крстио у Јорадану  видје Духа Божјега гдје силази као голуб и дође на њега (...) Означавајући незлобност голуб означава Духа Божјега. Јер је голуб ретко незлобна животиња, и тим својим својством  он симболише Бога Духа, у коме нема никакве злобе.

5. Пси и свиње символ су упорних неверника, тврдих и окорелих. и то пси означавају нарочито блуднике а свиње прождрљивце. Зато је речено од Спаситеља: Не дајите светиње псима, нити мећите бисера својега пред свиње.

10. Дивљи зверови, уопште означавају велике страсти. Као што дивљи зверови растржу тела, тако страсти растржу душе. Створитељ је дао Адаму власт над свима страстима; отуда је он имао власт  над свима зверовима, као символима страсти........

Нема коментара:

Постави коментар