символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Translate

ОДГОВОР је дошао из Страве

ОДГОВОР је дошао из Страве зване Авет Апокалипсе или Четврти Рајх. - "ИМАГИНАРНА РЕДАКЦИЈА - Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз) "

Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

Портал | Сазвежђе З

Портал | Сазвежђе З
ПоРтАл | Сазвежђе З - Да ли је могуће створити једну Имагинарну редакцију! (питање постављено поодавно)

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", САЗВЕЖЂА З,

ДОПИСНИЦИ "ТАЈНОВОДСТВА", СУРБИТЕ, САЗВЕЖЂА З, ЗАВЕТИНА... деле се на две групе - на оне из УЖАС-а (тзв. Ужа Србија, редовне и повремене), и оне из Изванужас-а (тзв. вилајета, такође - повремене и редовне). Дописнике бира озбиљност, дар, тврдоглавост или инат, Бог и Оснивач. Имена дописника позната су само уреднику. Дописи ће бити публиковани овде, али и на другим локацијама Сазвежђа З...сразмерно ширењу Мреже дописника...

СРБИН

СРБИН
СТАРОСТ речи СРБИН. Преузето са ВК

недеља, 6. септембар 2020.

Небески знаци / Владимир Јагличић



Небески знаци



Ратко Драгићевић: Испосница, Поетика, Младеновац, 2020.





Ратко Драгићевић (1950) рођен је у Мланчи код Студенице. Самим тим као да је позван да гонета тајне великог духовног наслеђа свог краја. Леп је то одазив, кад аутор препозна оно што га, рођењем, позива, да усмери поглед, да устрепери, да покуша бити достојан. Многи читав живот проведу, без способности да увиде очигледност која их позива на дубље духовно буђење.

Зато не може бити сумње да је Драгићевић позван да се изјасни о важним питањима која су, и њему, као и свима нама, завештани од околних грађевина - храмова, испосница, тврђава, окамењених бића. Све је то овде, крај нас - али ваља уочити.

Толико о позвању и теми књиге. Кад је реч о њеном садржају, она запрема један дужи сонетни циклус и прегршт допунских песама на  "студеничку" тему. То је књига која се бави духовним опредељењем једног човека који је за собом позвао читав српски народ. Тај човек је
Свети Сава, а његова испосница - пример великог подвига који је завештао нараштајима. Драгићевић се с правом поноси тим подвигом, јер осећа да је подвиг Светог Саве - наш: и општи, и лични, сваког човека. Имамо, с правом, вековни непогрешиви осећај да је то што је чинио - чинио управо нас ради. На то нас подсећа Драгићевић. Али, јесмо ли достојни?



Прска земља, али крв не чили

на Косову гори божур место свеће

одрубљена глава залуд нас надлеће

још небеске знаке нисмо изучили



Кроз време је изгледало да нам је завештани идеал постао претежак терет, и да су искушења била превелика, доневши нам не само робовање под Турцима, него и под комунистима. И све су то били ћорсокаци, на дугом повратку самима себи: по коју цену? Помагала је само надмоћ презриве побуне:



Из разроког мрaка када вид увире

крени дух свој из слеђене воде

у лов где прва светлост извире

и презри пут којим те воде



Јер је онај прави пут другде. Драгићевић га јасно препознаје:



Крст у руке да нестане тмина

издижем се изнад рушевина

хоћу право(славном) стазом одсад довека.



Драгићевићеви стихови су део једне стваралачке грознице над којом он, као аутор, нема увек довољну контролу. Зато се дешава да сјајни стихови, који се не могу досећи здраворазумски, суседују са онима које допрема у везиво језика сам нагон, без накнадне, потребите дораде. Зато су ови стихови, каткад, храпавији него што би требало, али можда би, с друге стране, таквом дорадом, изгубили на свежини и потенцији. У таквој конкуренцији, издвајају се, из једног лепог строја, четврта и осамнаеста песма сонетног кола које поседују извесне антологијске потенцијале.

Нема коментара:

Постави коментар

Да ли сте, можда, погледали?

  • ТРИ ШАКЕ СОЛИ - Једноћ уграби змај најлешшу девојку у селу, и с њом у пећину. Сељани се грдно препадну; нико не смеде прићи змајеву брлогу, а некмоли ...
    Пре годину дана
  • НИКЛОТОВА СМРТ - Смрт кнеза Никлота описана је у старим германским хроникама али и у саги о данским краљевима *(Knýtlinga saga)*. Како овај велики ратник није могао б...
    Пре 7 година

БЛАГО