символи и сигнали

"Сав мисаони (духовни),свет представљен је тајанствено у символичним сликама у свету чувственом за оне који имају очи да виде; и сав свет чувствени закључен је у свету мисаоном" (М. Исповедник: Тајноводство, глава II). То виде они који имају очи да виде, што значи: који су писмени те знају да читају по смислу, или, другим речима: којима је духовни вид отворен те могу да гледају духом духовно, а не само телесним очима телесно. (Свети владика Николај Велимировић: Символи и сигнали, стр. 13)

Портал Сазвежђе З

Портал Сазвежђе З
Да ли је могуће створити једну Скоро имагинарну редакцију Сазвежђа З од барем хиљаду сталних и повремених сарадника, који живе не само у Србији и на Балкану, у Европи, већ широм ове планете на којој живимо? На којим основама, одмах ће питати, евентуални сарадници. Па, вероватно, за почетак, најуопштеније речено, на основама интелигенције и фантазије. Сатеран у своје време, као уредник "Заветина", у гето малих тиража, видео сам, захваљујући интернету и електронским издањима, да има више него што се може замислити квалитетних људи, апсолутно непознатих најширој јавности, али особа драгоцено различитих, сензибилних, широких интересовања, која се повремено испоље на тзв. друштвеним мрежама, у препоручивању и овидљавању - много чега што би остало непознато, сакривено, потиснуто, девалвирано, затрпано стихијом официјализма или инерције. Не мислим само на писце. И не позивам никог, да се разумемо; сам ћу покушати да откривам и препоручујем понешто од онога, што би могло,да подстакне, на покушај стварања једне скоро имагинарне редакције... - Списак прихваћених чланова ИМАГИНАРНЕ РЕДАКЦИЈЕ је тајна. Видљив је само врх тога леденог брега... издавач (БелаТукадруз)

Мој школски Вергилије!

Мој школски Вергилије!
Датирано: 20.августа 1944.

ИЗБОР. Имагинарна редакција

Вреди погледати

БЛАГО

субота, 11. новембар 2017.

Молитва против страха


"Спаси ме Боже мој од страха који ме понижава и срамоти као Твоје створење - нека ме не уплаши ни дан ни ноћ јер Твој је дан и Твоја је ноћ.Нека ме не уплаши ни гора ни вода јер горе си Ти саздао и водама си Ти поставио међе.Нека ме не уплаши ни звер из горе ни звер из воде јер су све звери Твоје Господе.Нека ме не уплаши ни сан у ноћи ни привиђење у дану јер Ангео твој стоји ми са десне стране.Нека ме не уплаши ни невидљиви противник мој Боже вечни, јер Ти си га победио крстом Твојим часним.И смрт нека ме не уплаши Христе мој свесилни јер Ти си смрћу смрт пропрао и васкрсењем цео свет као седмоструком светлошћу обасјао.Страх ме прати као сенка - у подне сенка под дрветом се губи кад се сунце дигне високо изнад свих предмета на земљи онда се сенка губи - кад је сунце на истоку или западу ниже од високих планина тада су сенке најдуже.Ти Господе мој кад си нижи виду моме од ма каквих висина земаљских сенке се купе око мене - дуге и мрачне и плаше срце моје а када Те сагледам узвишеног изнад свих висина сенке се губе и страх ме оставља.О Свеци Божији узнесите молитве ваше за мене грешног да се спасем од страха безумнога.Ангеле Божуји - милостиви молитвениче стави много тамњана у златну кандилницу твоју за све богобојажљиве и за мене грешног!Слава ономе , који седи на вечном престолу славе - Слава му на век Амин!"

Нема коментара:

Постави коментар